Zanimljivosti cveta ruze

Go down

Zanimljivosti cveta ruze

Komentar  Dada on Sun Jun 08, 2008 10:34 pm

Kraljica cvijeća za kraljevski vrt

Ruže od davnina s pravom nose titulu kraljice cvijeća. Njenoj ljepoti je teško odoljeti pa se može naći i u najotmenijim vrtovima i parkovima, ali i u sasvim skromnim malim baštama koje će i samo jedan njen cvat učiniti ljepšim i raskošnijim.

Danas se smatra da ima oko 30.000 vrsta ruža svih mogućih boja, oblika, visine, koje rastu samoniklo na širokom prostranstvu u različitim klimatskim uslovima. Kod nas ima nekoliko desetina formi samoniklih ruža. Neke su čiste sorte, a neke su nastale spontanim prirodnim ukrštanjem.

Neke rastu na više kiselom zemljištu i dobro podnose visoke temperature, a neke niske temperature i mali kvalitet zemljišta. O tome treba voditi računa kod izbora podloge na kojoj se uzgajaju. Ruže su obično primjerene toplim i sunčanim prostranstvima, gdje su sa svih strana zaštićene od vjetra. Sadnja ruža se obavlja u proljeće.

Ako želite da vaše dvorište izgleda kao rajski vrt ukrasiti ga možete ružama, ali pri tom vodite računa i o nekim detaljima.

Od mnoštva različitih vrsta ruža, koje na jedinstven način ukrašavaju dvorište, lako ćete se odlučiti za kombinaciju nekih od najljepših sorti penjačica koje se obično sade pored ograda, čajno hibridnih i patuljastih ruža.

Čajno hibridne ruže se smatraju za najplemenitije i vode porijeklo od ruža sa Bliskog istoka i evropskih ruža. Naziv su dobile po mirisu koji je podsjećao na fi ni kineski čaj, a daljom hibridizacijom dobile su sadašnji oblik i osobine. To su ruže niskog rasta i sitnih cvjetova nježnih boja.

Patuljaste ruže koriste se za saksije, balkone, ivice, leje i minijaturne stjenovite bašte. Dobijene su od kineske patuljaste ruže čiji su žbunovi veličine 25 cm.

Kako pravilno posaditi i njegovati ruže

Posljednji je trenutak da posadite ruže na terasi i u bašti. Osim mini-ruža u saksijama, na terasi možete da gajite i puzavice ili neke druge vrste ovog cvijeća, samo treba obezbijediti veće posude, a staze u dvorištu za sađenje cvijeća treba da budu širine od 30 do 40 cantimetara. Odaberite sadnice onih vrsta ruža koje cvjetaju tokom cijele sezone, od proljeća do jeseni. Preporučuje se da se sadnice prethodno drže preko noći u kanti s vodom, kako bi se dobro natopile.

Neposredno prije sađenja treba im oštrim makazama skratiti korijenje na veličinu šake, a gornji dio na visinu od desetak centimetara. Sadite ih u posude na čijem se dnu nalazi drenažni sloj od sitnijeg šljunka, visine oko pet cantimetara, a odozgo stavite hranljivu zemlju. Zemlju za sađenje treba razgrnuti, tako da se napravi jama veličine korijena, korijen se stavi u zemlju i zatim zatrpa, pritiskajući oko njega dobro zemlju, sve do malo iznad korijenovog vrata, zatim posađene ruže dobro zaliti.

Poslije dvadesetak dana, ukoliko nema mrazeva, ruže mogu malo da se odgrnu od zemlje. U toku proljeća ruže se zalivaju dva do tri puta nedjeljno, a ljeti kada su temperature veće, svakodnevno. Jednom nedjeljno vodi za zalivanje treba dodati neku tekuću mineralnu prihranu. Kada jedan cvijet procvjeta, treba ga odsjeći kod drugog para listova, kako bi se podstakao rast više novih izdanaka i cvjetova. Njega podrazumijeva i redovno odsijecanje polomljenih ili oštećenih grančica.

Dešava se da se u ovom periodu na biljci pojave lisne vaši, obavezno je isprskajte odgovarajućim preparatom. Ponekad se pored kalemljene ruže pojavljuju divlji izbojci, najčešće ispod kalema. Oni su svijetlozelene boje i pravi, a listovi su im sitniji. Njih ne treba sjeći makazama, jer će onda još više i brže da rastu, već je najbolje da se divljaka rukom odcijepi od korijena.
avatar
Dada
Administrator
Administrator

Broj komentara : 74
Join date : 2008-06-08
Age : 44

Vidi profil korisnika http://cvjece-ruza.forumattivo.com

Na vrh Go down

Re: Zanimljivosti cveta ruze

Komentar  Dada on Sun Jun 08, 2008 10:39 pm

Ruže dijelimo na:

Čajevke
Najomiljenija skupina ruža.Neki ih nazivaju i mjesečarke.Cvjetne stapke su duge s pojedinačnim cvjetovima,što ih čini pogodnima za rezani cvijet.
Najlakše rečeno to su ruže što ih kupujete u cvjećarnici.Kako smo već spomenuli čajevke su nastale križanjem "starih ruža" s kineskim.Smatra se da je prva hibridna čajevka bila "La France",koju je sasvim slučajno otkrio Pierre Giullot, 1867.
Čjevke mogu,kao i ostale ruže, biti svih boja osim plave i crne, također mogu biti i dvobojne.Naručito lijepo izgledaju iste sorte posađene u gredice,a mogu se saditi i pojedinačno.Mogu se uzgajati kao grm ili stablašica.


Floribunde
Ove ruže su potomci čajevki i polijanti.Prva križanja je napravio Poulsen (1911.Danska).Prijevod imana floribunda je "obilje cvjetova",što ove ruže i potvrđuju, jer daju nekoliko cvjetova po stapci.
Floribunde cvatu neprekidno i daju više boje vašem vrtu. Otpornije su na hladnoću te se lakše njeguju nego hibridne čajevke.
Mogu se saditi u gredice,kao živice (samo bujnije sorte) ili na obrube,a kao i čajevka ,može biti grm ili stablašica.


Penjačice
Glavna primjena penjačica je prekrivanje dijelova kuća,pergola ,starog drveća ,stupova itd. Odličene su i za prekrivanje ograda.
Penjačice rastu vrlo intenzivno ,s dugačkim izbojima pa je moguće formiranje različitih oblika krošnje.Za razliku od vinove loze penjačice ne tjeraju vitice pa ih je potrebno pričvrstiti na potporanj.
Dostižu visinu preko dva metra.
Nove sorte penjačica odlikuju se većim cvjetovima i cvatnjom cijele godine.


Mini
Mini ruže su sve popularnije kod nas i u svijetu.Imaju male cvijetove i lišće,neke nisu više od 15 cm.
Uzgajale su se u prošlosti sve do kraja 19.st. kada su gotovo nestale,1918.postaju ponovno popularne u Švicarskoj ,Rosa rouletii.
Od nje nastaju suvremene mini ruže.
Mogu biti uzgajane na vlastitom korijenu ili cijepljene na podlogu.


Pokrivačice tla
Prva ruža koja se koristila kao pokrivačica bila je Rosa wichurania,ali se još nije moglo govoriti o zasebnoj skupini ruža.To se promjenilo 80-ih godina kada nastaje prava poplava novih sorti.
Ove ruže cvatu od ljeta do jeseni i sitnih su cvjetova.
Razlikujemo nekoliko varijeteta :
niski puzeći : visine 30-45 cm i širine manje od 150 cm ,
visoki puzeći : narastu više od 45 cm i širene više od 150 cm ,
niski povijeni : naraste više od 95 cm , a u širinu manje od 150 cm ,
visoki povijeni : naraste do 100 cm i širine više od 150 cm.
avatar
Dada
Administrator
Administrator

Broj komentara : 74
Join date : 2008-06-08
Age : 44

Vidi profil korisnika http://cvjece-ruza.forumattivo.com

Na vrh Go down

Re: Zanimljivosti cveta ruze

Komentar  Dada on Sun Jun 08, 2008 10:43 pm

Mutacija ruzaSigurni smo da su ljubitelji ruža upoznati s pojavom novih sorti ruža, pogotovo među ružama za rez, s puno nijansa od bijelo-zelenkaste, krem, žute, narančaste, crvene, kao i dvobojnih, trobojnih ili prugastih kombinacija raznih boja. Sve te velike varijacije tonova boja, mirisa, veličine cvijeta, broja latica, otpornosti na bolesti, itd. zasluga su rada brojnih genetičara i njihovih svakodnevnih kreacija.

Zbog takvih brojnih križanja, a u cilju dobivanja novih, ljepših, zanimljivijih sorti, postoji mogućnost da se na ruži posađenoj u našem vrtu pojavi neki cvijet, dio cvijeta ili pak čitava grana koja je sasvim drugačija od matične ruže. Tu pojavu nazivamo mutacija jer se pojavljuje svojstvo jednog od roditelja ruže koju smo zasadili.

Na slici je neobičan i prekrasan mutant ruže - VICKY BROWN.
avatar
Dada
Administrator
Administrator

Broj komentara : 74
Join date : 2008-06-08
Age : 44

Vidi profil korisnika http://cvjece-ruza.forumattivo.com

Na vrh Go down

Re: Zanimljivosti cveta ruze

Komentar  Dada on Sun Jun 08, 2008 10:47 pm

Mnogo toga je već rečeno o ružama, ništa lijepoga ne može proći bez njih, ispisano je mnoštvo stihova i posveta tom čarobnom cvijetu ali možda ovo ipak ne znate....


*u grobnici egipatskog faraona Tutankamona pronađen je i buket ruža


*kad je 479 godine p.n.e. umro kineski filozof Konfucije,u njegovoj je ostavštini nađeno više od 600 knjiga o ružama

*arapski liječnici rado su koristili lijek zvan“zuccar“,nešto poput džema od ruža

*starim je Grcima bijela ruža simbolizirala ljubav i ljepotu;Atena se rodila na Rodosu,otoku ruža ,pa su joj ruže i posvećene,kao i Afroditi koja se,potrčavši smrtno ranjenom miljeniku Adonisu,ubola na njihov trn i tada je njezina krv grčke ruže obojila u crveno

*u kršćanskoj ikonografiji ruža je ili kalež koji skuplja Kristovu krv ili preobraženje kapi te krvi ili opet simbol Kristovih rana

*šaronske ruže u „Pjesmi nad pjesmama“su vrt kontemplacije kao i ružičnjaci u muslimanskoj mistici

*Rosa candida je u Danteovoj “Božanskoj komediji“ simbol Presvetoga Srca Isusovog.Katulove su ruže lakoumne a trnovite keltske trajne i ponosite

*takozvanu zlatnu ružu nekad su pape blagoslivljali četvrte korizmene nedjelje kao simbol duhovne moći i znanja,uskrsnuća i besmrtnosti

* u indiji svemirska ruža Triparasundari upućuje na ljepotu božanske Majke i potpuno savršenstvo

*zbog simbolizma preporoda ruže se od antike polažu na grobove;svibanjska svetkovina prinošenja jela od ruža sjenama pokojnika kod starih se naroda zvala „rosalia“

*bijela i crvena ruža omiljen su cvijet alkemičara koji svoje rasprave nazivaju ružama mudraca;plava je ruža simbol nemogućeg
avatar
Dada
Administrator
Administrator

Broj komentara : 74
Join date : 2008-06-08
Age : 44

Vidi profil korisnika http://cvjece-ruza.forumattivo.com

Na vrh Go down

Re: Zanimljivosti cveta ruze

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu